De macro-economische cijfers die de laatste weken naar buiten komen over het Verenigd Koninkrijk stemmen niet al te vrolijk. Toch is het Britse pond stilletjes bezig aan een opmars.
Donderdag bleek dat de detailhandelsverkopen in Groot-Brittannië in oktober op maandbasis onverwachts gedaald. Vooral de aanhoudende Brexit-onzekerheden zorgden er voor dat Britse consumenten hun hand op de knip hielden.
Volgens het Britse nationale statistiekbureau daalden de winkelverkopen, exclusief de sterk schommelende prijzen van brandstof, op maandbasis met 0,3 procent. Economen hadden in doorsnee een stijging van het verkoopvolume met 0,2 procent voorspeld. In september stegen de Britse winkelverkopen nog met 0,2 procent.
Winkelomzetten in de maanden augustus tot en met oktober stegen met 0,2 procent. Dat betekende het zwakste groeitempo sinds april vorig jaar. Alleen eten en kleding vond gretiger aftrek.
Tot nog toe hielpen consumentenbestedingen het Verenigd Koninkrijk om een recessie te voorkomen. Op de arbeidsmarkt waren al tekenen van vertraging te zien. De vraag is dan ook hoe lang de Britse economische veerkracht zal voortduren.
Britse economie onder druk... maar het pond stijgt
Voor de Britse economie als geheel zijn economen somberder over 2020. De Britse economie groeit volgend jaar op het traagste niveau in tien jaar tijd, verwachten marktonderzoekers van EY Item Club. Zij voorzien een groei van het nationaal inkomen met 1 procent in 2020. Bij een eerdere raming in juli werd nog een groei met 1,5 procent voorzien.
Als reden voor de mindere vooruitzichten wordt een combinatie van verslechterde economische omstandigheden wereldwijd en de toenemende politieke onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk genoemd. Ook voor de jaren na 2020 is EY Item Club minder positief, mede door de handelsbelemmeringen die na een Brexit kunnen opspelen.
Gelet op de onzekerheden rond de economie en de Britse verkiezingen van 12 december is het opmerkelijk dat het Britse pond sinds enkele weken aan een stille opmars is begonnen.
Tegenover de euro noteert het pond inmiddels 1,1685 euro per pond en daarmee is de Britse munt terug op het niveau van april dit jaar.